کتاب فروش ها کباب فروش شدند!


باید با ناشران درباره جابجایی مکان نمایشگاه مشورت می‌شد
 
آرمان - زهرا سلیمانی: هر سال نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت برگزار می‌شود. این نمایشگاه یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای فرهنگی در ایران است. نخستین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال ۱۳۶۶در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شد و تا سال ۱۳۸۵مکان نمایشگاه همین محل بود، اما از آن به بعد در سال ۱۳۸۶نمایشگاه کتاب در مصلای امام خمینی (ره) تهران برگزار ‌شد. امسال نیز قرار است این نمایشگاه در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب در جنوب شهر تهران برگزار شود. بر اساس اعمال برخی رفتارهای سلیقه‌ای در دولت گذشته صنعت چاپ و نشر کشور دست‌خوش حوادث گوناگون شد و همچنان سرانه مطالعه اندک در کشور یکی از دغدغه‌های مسئولان محسوب می‌شود. شهلا لاهیجی، مدیر انتشاراتی مطالعات زنان اعمال قوانین مندرج در قانون و عدم اعمال رفتارهای سلیقه‌ای را تنها راه نجات وضعیت چاپ و سرانه مطالعه در کشور می‌داند. آنچه در ادامه می‌خوانید نظرات این ناشر در آستانه برپایی نمایشگاه کتاب درباره این نمایشگاه، وضعیت ناشران و به طور کلی کتابخوانی در ایران است.  
 
* نمایشگاه کتاب امسال در شهر آفتاب برگزار میشود، شما این تغییر مکانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
 
در سال‌های گذشته نمایشگاه کتاب در مصلای تهران برگزار می‌شد. حضور برگزارکننده‌ها در زمان طولانی، حضور انبوه جمعیت در طول روز و تهویه نامطلوب تنفس را با مشکل رو‌به‌رو می‌کرد. بنابراین تغییر مکان نمایشگاه کتاب اقدام مناسبی بود و مسئولان نیز به این امر اذعان داشتند که مصلی مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاه نیست. باید توجه داشت که مشکلات ناشی از برگزاری نمایشگاه کتاب فقط به فضای نمایشگاه محدود نمی‌شود، بلکه در خیابان‌های اطراف نیز ترافیک به وجود می‌آورد. این در حالی است که در سال‌های ۱۳۶۶تا ۱۳۸۵نمایشگاه کتاب در نمایشگاه بین‌المللی با فضای مناسب برگزار می‌شد، اما تغییر مکان این نمایشگاه از نمایشگاه بین‌المللی به مصلی را شاهد بودیم که دلیل این جا‌به‌جایی غیر کارشناسی را مسئولان باید توضیح دهند. امسال نیز هنوز دلیل برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب از سوی مسئولان عنوان نشده است. قبل از هر اقدام درباره برگزاری نمایشگاه کتاب مسئولان باید با ناشران به عنوان صاحبان اصلی این نمایشگاه در زمینه‌های مختلف از جمله مکان، زمان و... نمایشگاه به مشورت بپردازند، اما هیچ‌وقت چنین تعاملی بین ناشران و مسئولان وجود نداشته است و فقط شاهد اعمال سیاست‌ها و برنامه‌های تک بعدی بودیم. در ضمن برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برای بسیاری افراد دغدغه مسافت راه و عدم شناخت مسیر را به وجود آورده است. هنوز بنده به عنوان ناشر به این مکان مراجعه نکرده و کم و کاستی آن را مورد ارزیابی قرار نداده‌ام. در ضمن برای حضور در نمایشگاه قرار است در هفته جاری از ناشران دعوت به عمل آید. باید توجه داشت که اعمال رفتارهای سلیقه‌ای در این نمایشگاه با عدم استقبال ناشران برای شرکت در نمایشگاه همراه خواهد بود.
 
* به طور کلی فرهنگسازی در زمینه کتابخوانی در کشور چگونه است و باید چه مواردی رعایت شود تا افراد به سمت کتابخوانی تشویق شوند؟
 
برخی رفتارهای سلیقه‌ای باید اصلاح شود. با توجه به مشکلات تردد در شهر آفتاب مسئولان مترو را بهترین وسیله حمل و نقل دراین مکان قلمداد می‌کنند، اما بخش قابل توجهی از مترو در آن نقطه احداث نشده است و باید در ظرف چند روز آینده مسئولان امر بتوانند امکانات لازم را برای این فضا ایجاد کنند. برای جلب مردم به سمت کتابخوانی و علاقه در این عرصه باید مطالب مورد علاقه عموم در اختیار افراد گذاشته شود تا به این ترتیب بتوان به تشویق و ترویج این امر در بین افراد جامعه همت گماشت. برای مثال در کشور هندوستان خدمات پست برای ارسال کتاب رایگان است. در دیگر کشورهای جهان کودکان را به کتابخانه برده و با کتاب آشنا می‌کنند و حتی مربیان و والدین در طول روز برای کودکان کتاب می‌خوانند، اما در کشور ما اگر یک دانش آموز به مطالعه کتاب‌های غیر درسی بپردازد بسیاری از والدین او را از مطالعه منصرف می‌کنند، چون معتقدند مطالعه کتاب‌های غیر درسی یا رمان به کیفیت علم آموزی و انجام تکالیف مدرسه فرزنداشان لطمه می‌زند! برای ایجاد فرهنگ کتابخوانی در جامعه خانواده و مسئولان فرهنگی در ایجاد فرهنگ کتابخوانی و توجه افراد به متون نقش تعیین کننده دارند. هم اکنون افراد کتابخوان در جامعه به دلیل اعمال برخی رفتارهای غیرکارشناسی به جای تهیه کتاب ترجیح می‌دهند اصل متون را از اینترنت تهیه کنند. این مسائل در حالی در جامعه ما اتفاق می‌افتد که برای عضویت ایران در تجارت جهانی باید قانون کپی رایت را پذیرفت، اما مسئولان امر هنوز تصمیم قطعی در زمینه عضویت در کپی رایت اتخاذ نکرده‌اند. در ضمن یکی از شروط عضویت در کپی رایت حذف سانسور است.
 
* به نظر شما برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه ایران باید چه اقداماتی انجام داد؟
 
مسئولان باید پاسخگوی این سوال باشند. برای مثال چندی پیش کتابخانه ویژه زنان راه‌اندازی شد، اما بعد از گذشت مدتی این کتابخانه بسته شد و تنها دلیل دبیرخانه کتابخانه‌های عالی سراسر ایران برای این اقدام فعالیت غیر قانونی این مرکز بود. این کتابخانه در حالی بسته شد که هیچ یک از کتابخانه‌های این مکان غیر مجاز نبود و از انواع و اقسام کتاب‌ها در حوزه‌های مختلف نیز در آن فضا یافت می‌شد.
 
* با این تفاسیر برگزاری نمایشگاه در ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در جامعه تاثیرگذار است؟
 
بنده از سالی که به عنوان ناشر نمونه جهان معرفی شدم تا دو سال گذشته هرسال در نمایشگاه‌های فرانکفورت، نمایشگاه لایپزیگ و نمایشگاه سوئد شرکت می‌کردم. شرکت در هر یک از این نمایشگاه‌ها بستر مناسبی برای تجربه‌اندوزی محسوب می‌شد. برای مثال در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی جهان فقط دو هزار و ۵۰۰برنامه در قالب نمایش فیلم، برگزاری نمایشگاه عکس، برگزاری نمایشگاه وقایع و سخنرانی افراد متعدد با نظرات گوناگون اجرا می‌شد. در این نمایشگاه دولت فقط به تامین هزینه‌های مالی می‌پرداخت و نهاد شهرداری هم به وظیفه خود که همان انتقال ترن تا داخل نمایشگاه بود به انجام وظیفه می‌پرداخت. وزارت امور خارجه نیز موظف به تامین هزینه مهمان‌های خارجی بود. اتحادیه ناشران در این نمایشگاه به عنوان میزبان فعالیت داشت و دیگر هیچ یک از نهادها اجازه دخالت بر فعالیت این نمایشگاه را نداشتند. در مجموع این نمایشگاه فقط ۲۵۰هزار نفر بازدید کننده داشت که در دو روز ابتدای برگزاری نمایشگاه فقط برای افراد متخصص در این زمینه همچون نویسندگان، ویراستاران، ناشران و... برگزار می‌شد و در دو روز آخر هفته نیز نمایشگاه برای بازدید عموم دایر بود. در ضمن برخی از ناشران کتاب‌های خود را به مردم اهدا می‌کردند و به هیچ عنوان اجازه فروش نداشتند.
 
* برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را چگونه ارزیابی میکنید؟
 
برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در نمایشگاه بین‌المللی را می‌توان نقطه عطف نمایشگاه کتاب کشور بر شمرد. در آن سال‌ها روزانه یک میلیون نفر از نمایشگاه بازدید می‌کردند و با همه کم و کاستی‌های موجود همچنان تب فرهنگی ناشی از این اتفاق خوشایند مشاهده می‌شد. برای مثال در آن سال‌ها در استان‌های ارومیه و کرمان غرفه‌های ویژه کتاب زنان راه‌اندازی شد. در این نمایشگاه‌ها با برگزاری مسابقات متعدد به مردم کتاب یا کالای فرهنگی اهدا می‌شد. این اقدام با انعکاس مطلوبی همراه بود، به نحوی که در هریک از این نمایشگاه‌ها به بنده جوایز متعددی اهدا شد. اما با گذشت زمان و روی کار آمدن دولت‌های نهم و دهم امکانات ویژه برای ناشران نیز قطع شد و حذف هر یک از برنامه‌های تشویقی باعث تنزل فرهنگ کتابخوانی در جامعه شد. در اصل مسئولان باید بدانند که نمایشگاه به دلیل آشنایی مردم با ناشران و کتاب‌های منتشر شده برگزار می‌شود نه فروش کتاب. اما در کشور ما اگر به ناشران اجازه فروش کتاب داده نشود بی‌شک هیچ یک از آنها در نمایشگاه شرکت نخواهند کرد، چون این نمایشگاه تنها راه دریافت درآمد نقدی برای ناشران محسوب می‌شود. برای مثال هم اکنون در کشور ما مجوز انتشار کتاب با تیراژ ۲۰۰تا ۳۰۰جلد هم صادر می‌شود و این امر برای کشوری با ۷۵میلیون نفر جمعیت فاجعه محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر با اعمال سیاست‌های نادرست در زمینه انتشار کتاب فقط برای نگهداری این موقعیت تلاش می‌کنیم و دیگر نمی‌توان کاری از پیش برد، شرایط انتشار در کشور ما به حدی اسفناک است که برخی از ناشران شغل خود را رها کرده و به کباب‌فروشی مشغول هستند! اگر قوانین مندرج در حوزه کتاب رعایت شود بالطبع بسیاری از مشکلات نیز برطرف می‌شود.
 
(روزنامه آرمان-شماره 3021- یکشنبه 5 اردیبهشت 1395)

منبع : روزنامه آرمان
درح خبر : 1395-02-07
بازدید : 6202



نظر کاربران :


نظر شما در باره این خبر :



اخبار مرتبط :

یادنامه‌ی صدرالدین طاهری برای شهلا لاهیجی 
یادنامه‌ی رامین مستقیم برای شهلا لاهیجی 
یادنامه‌ی دکتر علی باغدار دلگشا و زهرا برادران کاشانی برای شهلا لاهیجی 
یادنامه‌ی افسانه نجاتی برای شهلا لاهیجی 
یادنامه‌ی علیرضا محمودی ایرانمهر برای شهلا لاهیجی 
یادنامه‌ی محمدرضا یزدی‌زاده برای شهلا لاهیجی 
اطلاعیه‌ی زمان مراسم خاکسپاری شهلا لاهیجی 
شهلا لاهیجی رهسپار دیار حقیقت شد 
«چمدان بی‌کسی» منتشر شد 
پیام شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان 
شهلا لاهیجی: «چهره‌ی دیگری در آسمان ادبیات زنان ایران پدیدار شد» 
یادداشت شهلا لاهیجی در ارتباط با انتشارِ نمایشنامه «چهارراه» 
کتاب «انقلاب مجارستان» تجدید چاپ شد 
یادداشت شمیم شهلا به انگیزه‌ی انتشار کتاب «مفهوم تعزیه از نگاه بهرام بیضایی» 
کتاب «مفهوم تعزیه از نگاه بهرام بیضایی» نوشته‌ی شمیم شهلا منتشر شد 
یادداشت شهلا لاهیجی درباره‌ی کتاب «پدران و پسران از هم پاشیده» 
بیضایی معلم از راه دور است برای همه 
پیام تسلیت 
شهلا لاهیجی با موضوع «زنان و صلح در ایران» سخنرانی می‌کند 
شهلا لاهیجی: «باز هم هفته ی کتاب...!» 
بخشی از متنِ پشت جلد کتابِ «شناخت هویت زن ایرانی» نوشته‌ی شهلا لاهیجی، به همراه سروده‌ای از سعید سلطانی طارمی درباره‌ی ایران، سرزمینِ ما 
شهلا لاهیجی: «در غرفه‌ی روشنگران از کیسه پلاستیک برای حمل کتاب‌ها خبری نیست...» - (ویدیو) 
شناخت هويت زن ايرانی در كتابفروشی‌ها 
شهلا لاهیجی: «امسال در غرفه‌ی روشنگران، سال پوزش از زمین و آسمان است» 
مراسم رونمایی از تازه‌های نشر روشنگران در نمایشگاه کتاب 
شهلا لاهیجی: «هیچ‌وقت جا نزده‌ام» 
اولین رمانِ سعید سلطانی طارمی با عنوان سَریه [زن پیر رها شده در کوهستان] منتشر شد 
نشر روشنگران در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، فروشِ کتاب دارد 
رمان «داستان پسرم» بعد از 24 سال دوباره اجازه‌ی انتشار گرفت 
یادداشت شهلا لاهیجی به مناسبت روز جهانی زن (8 مارس) 
یادداشتی از زیبا لاهیجی، مدیر نشر «دامون» به انگیزه‌ی انتشار دو اثر تازه 
پیام تسلیت 
گزارش از نشست «معرفی و نقد کتاب شناخت هویت زن ایرانی» 
زنی برای تمام فصول (سینمای اجتماعی و رخشان بنی‌اعتماد) 
نشست معرفی کتاب «شناخت هویت زن ایرانی ۲» در کتابخانه فرهنگسرای شفق 
رونمایی از کتاب «تخم پوچ» در دفتر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان 
اینجا فروشگاه نیست! 
پیام تبریک شهلا لاهیجی به مناسبت 8 مارس؛ روز جهانی زن 
جلد دوم کتاب «شناخت هویت زن ایرانی» منتشر شد 
او بیش از هر کس ایرانی است 
شهلا لاهیجی: «روحانی ناامید و ناامیدترمان می‌کند» 
فیلمنامه‌ی «پرده‌ی نئی» بهرام بیضایی به چاپ هفتم رسید 
گزارشی از مراسم رونمایی و روخوانی از کتاب «بُعد پنجم- پیش از گذشته» در انجمن فرهنگی اتریش در تهران 
مراسم رونمایی و روخوانی از کتاب «بعد پنجم- پیش از گذشته» 
یادداشتی از دکتر نادر نظری به انگیزه‌ی حضور در مراسم رونمایی از تازه‌های نشر روشنگران 
عَشَقه‌ای که بعد از ده سال مجاز شد! 
شهلا لاهیجی: «نمایشگاه‌های فرهنگی، محلی برای دعوای دولت ها نیستند» 
«آینه‌های روبرو»؛ آتشی که دوباره شعله‌ور شد 
«باید حرفای دیشبمو جدی می‌گرفتی!» از حصر آزاد شد! 
گزارشی از مراسم رونمایی و معرفی تازه‌های انتشارات روشنگران و مطالعات زنان در تئاترشهر 
محمد رحمانیان در مراسم رونمایی از تازه‌های نشر روشنگران سخنرانی خواهد کرد 
دنیای حیرت‌انگیز محک؛ مجموعه‌ای از غم و شادی 
شهلا لاهیجی: «مطمئن هستم شما نیز «متولد شانزده آگوست»؛ جدیدترین اثر سپیده محمدیان را به جد دوست خواهید داشت.» 
اجراي قانون اساسي، مهم‌ترين خواسته ما است 
یادداشتی از شهلا لاهیجی درباره‌ی رمان «پشت حصار» 
شهلا لاهیجی از رمان برگزیده‌ی سال 88 گفت... 
شهلا لاهیجی از رمان «و دیگران» گفت... 
شهلا لاهیجی: «بالاخره بخت با ما یار شد...» 
متن تکذیبیه‌ی شهلا لاهیجی؛ مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان 
پیام تبریک شهلا لاهیجی؛ مدیر انتشارات روشنگران به مناسبت پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری 
شهلا لاهیجی: همراه شو عزیز! 
به روحانی رای می‌دهم... 
«سفر به شب» بهرام بیضایی کتابِ پرفروشِ نشر روشنگران در نمایشگاه کتاب 
شهلا لاهیجی از «روایت حوا و خوشه‌ی گندم» می‌گوید... 
یادداشتی از شهلا لاهیجی به انگیزه‌ی انتشار کتاب «درام کودک بااستعداد بودن» 
در هر جایی، حضور خود را نشان دهید 
رمان «از روزهای اخگر و زنگار» منتشر شد 
سايه انتخابات رياست‌جمهوری بر سر نمايشگاه كتاب 
اثر تازه‌ای از بیضایی در راه است 
فیلمنامه‌ی «سفر به شب» بهرام بیضایی به زودی منتشر می‌شود... 
یادداشتی از شهلا لاهیجی به مناسبت نزدیک شدن به سی‌امین دوره‌ نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 
پیام تبریک مدیر انتشارات روشنگران به مناسبت فرارسیدن عید نوروز 
شهلا لاهیجی: «چشم به راهِ دولتِ کلید و امید می‌مانیم» 
رونمایی از ترجمه‌ی انگلیسی کتاب «فتح‌نامه‌ی کلات» 
معرفیِ کتاب «دیگری» توسط شهلا لاهیجی 
اقتصاد نشر در حال فروپاشی است 
گزارشی از مراسم رونمایی و معرفی تازه‌های نشر روشنگران در سال 95 
گزارش تصویری 
مراسم رونمایی و معرفی تازه‌های نشر روشنگران 
سنگ‌ها به پرواز درمی‌آیند 
زن، صلح، محیط زیست، جامعه مدنی 
شب بیضایی 
مردی برای تمام فصول 
كتاب تازه‌اي از بهرام بيضايي در راه است 
کتاب «جامعه‌شناسی خانواده» تجدیدچاپ شد 
یادداشتی از شهلا لاهیجی به انگیزه‌ی انتشار ترجمه‌ی انگلیسی نمایشنامه‌ی «فتحنامه‌ی کلات» 
دور از وطن اما پُركار و محبوب 
اول زیارت اهل قبور، بعد زیارت اهل کتاب 
هدف از برگزاری نمایشگاه، صرفا فروش کتاب نیست! 
زنان ایرانی سرود صلح و آشتی برای جامعه جهانی سر می دهند  
نمی توان با انتخابات قهر کرد 
استمداد زنان ایرانی از رهبر انقلاب برای تجدید رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخاباتی 
زنان جامعه ایران برای تعیین سرنوشت سیاسی کشور در انتخابات مجلس شرکت کنند 
شهلا لاهیجی: شورای نگهبان صلاحیت کاندیداهای زن را تایید کند 
فعالیت های کمپین تغییر چهره مردانه مجلس در تقابل با منافع جمهوری اسلامی ایران نیست 
گام بلند زنان برای تحقق سند چشم انداز 1404 جمهوری اسلامی ایران  
تا بهارستان راهی نیست  
پرچمداری زنان ایران در زمینه تحقق اهداف سند توسعه هزاره  
زنان و مجلس آینده  
حرف‌هایی درباره سانسور در گفتگو با «شهلا لاهیجی»؛ شاید این مصاحبه هم چاپ نشود  
چرایی جهانی نشدن ادبیات معاصر ایران؛ از خودسانسوری تا کمبود خلاقیت 
خیز زنان برای تصاحب کرسی های مجلس دهم- زنان ایران برای ورود به عرصه رقابت های انتخاباتی آماده می شوند 
خاطره‌ی اولین برخورد شهلا لاهیجی با سانسور در جایگاه یک خبرنگار 
تب نمایشگاه کتاب- یادداشت شهلا لاهیجی منتشر شده در روزنامه آرمان 
گفتگو با شهلا لاهیجی- انتشارات روشنگران با 22 عنوان کتابِ غیرقابل فروش در نمایشگاه بین المللی کتاب  
یادداشت شهلا لاهیجی در روزنامه اعتماد 
يادداشت شهلا لاهيجي در روزنامه جهان صنعت 
شهلا لاهیجی: «با حذف نام بیضایی نمی توانند او را از دنیای هنر حذف کنند!» 
بهرام بیضایی: «امیدوارم اشتباه بزرگی نکرده باشم» !  
شهلا لاهیجی: «روزی دنیا دربرابر سوریه شرمنده می شود»  
آریایی ها؛ قاتل دموکراسی در عهدباستان  
چرا در نمایشگاه کتاب شرکت نکردیم!! 
«ستون های زمین» منتشر می شود  

تماس با ما

بازدید امروز : 1348
بازدید دیروز : 4123
بازدید ماه جاری : 64364
کل بازدید ها : 800919
 

کاربران آنلاین :  9
 

  تلفن دفتر فروش : 88723936 - 88722665
  نمابر : 88722665 
  ایمیل : roshangaran68@gmail.com 
  آدرس : خیابان یوسف آباد میدان فرهنگ – خیابان 33 – نبش آماج – شماره 21- واحد 3

کلیه حقوق این سایت متعلق به انتشارات روشنگران می باشد.